Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Αγαπητοί σύνεδροι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Η ομογένεια μας αποτελεί το πιο αυθεντικό και ζωντανό κομμάτι του ελληνισμού, το οποίο διασπείρεται ως μια άλλη πατρίδα στα πέρατα της οικουμένης. Κι αυτό γιατί οι απόδημοι μας ξέρουν να κρατάνε την πατρίδα καλά φυλαγμένη, ως θησαυρό, μέσα στην καρδιά τους. Ο νόστος διατηρείται, με την ευρύτερη έννοια της νοσταλγίας για την πατρίδα, ως μια ανεκτίμητη υπεραξία που υπερβαίνει τα μικρά και τα καθημερινά.
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση λοιπόν χαιρετίζω απόψε την έναρξη των εργασιών του φετινού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, καλωσορίζοντας στην πατρίδα τους απόδημους συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας.
Η κυπριακή διασπορά αποτέλεσε ανέκαθεν ένα δυναμικό τμήμα του κυπριακού ελληνισμού, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο για τη μικρή μας χώρα, που με την πολύτιμη δράση του στηρίζει ποικιλοτρόπως την Κύπρο, επεκτείνοντας τρόπον τινά τα σύνορά της σε όλη την υφήλιο.
Οι απόδημοι Κύπριοι και Κύπριες ιδίως της πρώτης γενιάς, παρά τις αντιξοότητες της ζωής που αντιμετώπισαν στον δρόμο τους, διατήρησαν άρρηκτους δεσμούς με τον τόπο τους, μετουσιώνοντας την αγάπη και τη νοσταλγία για την πατρίδα σε πράξη, σε τρόπο ζωής που τιμά την Κύπρο και πρεσβεύει τα συμφέροντά της. Με την εργατικότητά τους ρίζωσαν στην ξένη γη, δημιουργώντας ανθηρές παροικίες και εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά τους, έχοντας παράλληλα έγνοια για το μέλλον του τόπου τους. Ανεκτίμητη ήταν η συνδρομή της ομογένειας, τόσο υλική όσο και ηθική, μετά την τραγωδία της Κύπρου το 1974. Έκτοτε πολυάριθμα υπήρξαν τα παραδείγματα ομογενών που, όντας καταξιωμένοι/ες στις χώρες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται, αναδείχθηκαν σε πρεσβευτές για την προώθηση των εθνικών μας δικαίων.
Για την πολυσχιδή και διαχρονική προσφορά των Κυπρίων της διασποράς δεν μπορούμε λοιπόν παρά να αισθανόμαστε υπερηφάνεια και βαθιά ευγνωμοσύνη. Εκπροσωπώντας επάξια τον τόπο μας σε όλο τον κόσμο, οι Κύπριοι της διασποράς διατηρούν και προβάλλουν την πολιτιστική μας παράδοση στο εξωτερικό εμφυσώντας τις αρχές και αξίες του λαού μας στις νεότερες γενιές των αποδήμων, μεταλαμπαδεύοντας την αγνή αγάπη για την Κύπρο.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να χαιρετίσω θερμά την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή της απόδημης νεολαίας μας στο σημερινό συνέδριο και να συγχαρώ τη Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων για τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ίδρυσή της, καθώς και για τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει στη συντήρηση της εθνικής ταυτότητας του πιο ζωτικού και ελπιδοφόρου κομματιού της κοινωνίας μας.
Από την πλευρά μας ως Βουλή των Αντιπροσώπων θέτουμε ως στόχο τη σύσφιγξη και εμβάθυνση των σχέσεων των νέων ομογενών με την Κύπρο, αναγνωρίζοντας τη δημιουργία ουσιαστικών δεσμών ως την καλύτερη επένδυση για το κοινό μας μέλλον. Παράλληλα, παραμένει προτεραιότητά μας η στήριξη των αποδήμων μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως η αντιστάθμιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που δυστυχώς επέφερε ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα στην κυπριακή παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και των συνεπειών του Brexit.
Κυρίες και κύριοι,
Στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, η αμφίδρομη σχέση αλληλεγγύης Κύπρου και ομογένειας αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική. Ζούμε στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων και διεθνών ανακατατάξεων. Οι δραματικές εξελίξεις στη διεθνή σκηνή καλούν σε εγρήγορση, καθώς ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης και ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες ενός απροκάλυπτου επεκτατισμού και προσπάθειας επιβολής του δικαίου του ισχυρότερου.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Σαράντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής της εισβολής, που διαίρεσε βίαια την πατρίδα μας και υπήρξε η απαρχή μεγάλων δεινών για τον τόπο μας. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά δυστυχώς η δικαίωση δεν έχει επέλθει. Η εγκληματική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με την προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων, με την απόπειρα εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, τις απειλές προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών μας και τις συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία απαιτείται ενότητα, συνεχής αγώνας και προσήλωση στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από μια δίκαιη λύση, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των Κυπρίων.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται πλήρης συντονισμός ενεργειών για την προώθηση των δικαίων της χώρας μας και τη διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος. Η κυπριακή διασπορά ενισχύει διαχρονικά τις προσπάθειες αυτές, ασκώντας πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, έχοντας επιτύχει ουκ ολίγες φορές θετική έκβαση σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας.
Υποχρέωσή μας είναι να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά μία πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη, όπου όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Μόνο έτσι θα δικαιώσουμε τους μέχρι τώρα αγώνες του κυπριακού λαού και θα εξασφαλίσουμε το μέλλον, ώστε η νεολαία μας να ζήσει και να δημιουργήσει σε μια ελεύθερη, ευρωπαϊκή και δημοκρατική Κύπρο.
Κυρίες και κύριοι,
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του φετινού συνεδρίου σας και να συγχαρώ όλες και όλους για την εδώ παρουσία σας.
Σας ευχαριστώ.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών